Gazdaság

 

Szigorítják a készpénz-forgalom korlátozását

A cégek havonta csak másfél milliónyi készpénzforgalmat bonyolíthatnak le – ez 3,5 millióval kevesebb, mint amit eredetileg tervezett a kormány. Darabolni nem lehet, a kiskapukat bezárták.

Az eredeti tervvel szemben havonta – egy szerződés alapján – nem ötmillió, hanem csak másfél millió forintnyi készpénzforgalmat bonyolíthatnak egymással januártól a vállalkozások: július 10-én ugyanis egy erről szóló módosító javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek – írja a szerdai Világgazdaság.

Így több pénzt remélnek a tranzakciós adóból

Mint a gazdasági napilap rámutat, az előterjesztők gondoltak az esetleges visszaélések, kiskapuk megelőzésére is: a jogszabály ugyanis előírja, hogy ha az érintett felek bizonyíthatóan csak azért kötöttek több szerződést, hogy ezáltal – felosztva az összeget – kikerüljenek a korlátozás alól, a megállapodásukat változatlanul egy szerződésnek kell tekinteni.

A büntetés összege pedig nem csekély a javaslat szerint: a szabályokat be nem tartó adózóknak a másfél millió forint feletti rész húsz százalékát kellene bírságként leróniuk.

A kormány a tranzakciós adóból származó bevétel emelkedését is várja a szigorúbb szabályozástól. Becslések szerint a cégek 42 ezer milliárd forintnyi készpénzforgalmat bonyolítanak egymás között Magyarországon – olvasható a Világgazdaságban.

2012 .augusztus 29.

Forrás: Privát bankár

Powered by Best Hosting Planet Tárhely és Információ tecnológiai Szolgáltató. Created by Best Hosting Planet.